Sunday, June 12, 2011

SSC: Combined Graduate Level Prelim Exam (First Sitting) Solved Paper - 2010


SOLVED PAPER
SSC COMBINED GRADUATE LEVEL
PRELIM EXAM
Held on: 16.05.2010 (First Sitting)
GENERAL INTELLIGENCE
Directions (1-8): In each of the following questions,
select the related letters/word/number from the given
alternatives.
1. ACEG : SUWY :: BDFH : ?
(a) TVZX (b) RTZV
(c) TVXZ (d) RTVZ
2.
M : N :: O :?
AC AD AE
(a)
P
AF
(b)
Q
AB
(c)
P
AC (d)
R
AD
3. 5 : 27 :: 9 : ?
(a) 83 (b) 81
(c) 36 (d) 18
4. 6 : 11 :: 11 : ?
(a) 6 (b) 17
(c) 20 (d) 30
5. ABE : 8 :: KLO : ?
(a) 37 (b) 39
(c) 38 (d) 36
6. Sty : Pig : : Byre : ?
(a) Eagle (b) Cow
(c) Tiger (d) Hen
7. Patrol : Security : : Insurance : ?
(a) Money (b) Policy
(c) Savings (d) Risk
8. ADBC : EHFG :: ILJK : ?
(a) MOPN (b) MPNO
(c) ORPQ (d) MPON
Directions (9-14): In each of the following questions,
select the one which is different from the other three
responses.
9. (a) 25,36 (b) 144, 169
(c) 100, 121 (d) 9,64
10. (a) Heat (b) Light
(c) Bulb (d) Electricity
11. (a) Wave (b) Current
(c) Tide (d) Storm
12. (a) X (b) Y
(c) H (d) D
13. (a) ZKXJ (b) CMAL
(c) TGRF (d) FRTK
14. (a) ABJNM (b) QRTUZ
(c) IXYOQ (d) WFGOP
15. Arrange the following words according to the
dictionary ?
1. Inventory 2. Involuntary
3. Invisible 4. Invariable
5. Investigate
(a) 4, 2, 5, 3, 1 (b) 4, 5, 1, 3, 2
(c) 2, 5, 4, 1, 3 (d) 4, 1, 5, 3 2
16. Find the next two letters in the given series.
B C E H L ? ?
(a) XY (b) MN
(c) QW (d) OP
17.Which one set of letters when sequentially
placed at the gaps in the given letter series shall
complete it ?
a_ b_ a_ _n_bb_abbn
(a) abnabb (b) bnbban
(c) bnbbna (d) babban
Downloaded From : http://www.sscportal.in
Compiled By:- www.sscportal.in
www.upscportal.com
24 SOLVED PAPER
18. Find out a set of numbers amongst the four sets
of numbers given in the alternatives, which is
the most similar to the numbers given in the
question. Given : (6, 30, 90)
(a) 6, 42, 86 (b) 7, 42, 218
(c) 6, 24, 70 (d) 8, 48, 192
19.Which one number is wrong in the given series?
126, 98, 70, 41, 14
(a) 98 (b) 70
(c) 126 (d) 41
20. Arrange the following in the meaningful/logical
order
1. Exhaust 2. Night
3. Day 4. Sleep
5. Work
(a) 1,3,5,2,4 (b) 3,5, 1,4,2
(c) 3, 5, 1, 2, 4 (d) 3, 5, 2, 1, 4
Directions (21-24): In each of the following
questions, a series is given with one term missing.
Choose the correct alternative from the given ones
that will complete the series.
21. 3, 4, 7, 11, 18, 29,…?…
(a) 31 (b) 39
(c) 43 (d) 47
22. AGMSY, CIOUA, EKQWC,…?… IOUAG,
KQWCI
(a) GMSYE (b) FMSYE
(c) GNSYD (d) FMYES
23. 975, 864, 753, 642,…?…
(a) 431 (b) 314
(c) 531 (d) 532
24. 8, 24, 12,…?…18,54
(a) 28 (b) 36
(c) 46 (d) 38
25. Ashok’s mother was 3 times as old as Ashok 5
years ago. After 5 years she will be twice as old
as Ashok. How old is Ashok today ?
(a) 10 years (b) 15 years
(c) 20 years (d) 25 years
26. M is the son of P. Q is the grand-daughter of 0
who is the husband of P. How is M related to O?
(a) Son (b) Daughter
(c) Mother (d) Father
27. In a row of boys, Srinath is 7th from the left and
Venkat is 12th from the right. If they interchange
their positions, Srinath becomes 22nd from the
left. How many boys are there in the row ?
(a) 19 (b) 31
(c) 33 (d) 34
28. From the given alternative words, select the word
which cannot be formed using the letters of the
given word
Given : IMPASSIONABLE
(a) IMPASSABLE (b) IMPOSSIBLE
(c) IMPASSIVE (d) IMPASSION
29. Only one meaningful word can be formed by
rearranging the letter of the given jumbled word.
Find out that word.
Given : MUSPOPAPOTIH
(a) METAMORPHIC (b) PHILANTHROPIST
(c) HIPPOCAMPUS (d) HIPPOPOTAMUS
30.Which number is wrong in the given series ?
1, 9, 25, 50, 81
(a) 1 (b) 25
(c) 50 (d) 81
31. A bus leaves Delhi with half the number of
women as men. A Meerut, ten men get down
and live women get in. Now there are equal
number of men and women. Ho many
passengers boarded the bus initially at Delhi ?
(a) 36 (b) 45
(c) 15 (d) 30
32. If the day before yesterday wa Sunday, what day
will it be thre days after the day after tomorrow
(a) Sunday (b) Monday
(c) Wednesday (d) Saturday
Directions (33): In the following question, one
statement is given followed by two assumptions I and
II. You have to consider the statement to be true even
if it seems to be at variance from commonly known
facts. You have to decide which of the given
assumptions, if any, follow from the given statement.
33. Statement: Politicians become rich by the votes
of the people.
Assumptions:
I. People vote to make politician rich.
II. Politicians become rich by their virtue.
(a) Only I is implicit (b) Only II is implicit
(c) Both I and II are implicit
(d) Both I and II are not implicit
Downloaded From : http://www.sscportal.in
Compiled By:- www.sscportal.in
www.upscportal.com
SOLVED PAPER 25
Directions (34): In the following question, two
statements P and Q are given followed by four
conclusions I II, III and IV. You have to consider the
two statements to be true even if the seem to be at
variance from commonly known facts. You have to
decide whit of the given conclusions, if any, folio the
given statements.
34. Statements:
P. All men are women.
Q. All women are crazy.
Conclusions
I. All men are crazy.
II. All the crazy are men.
III. Some of the crazy are men.
IV. Some of the crazy are women
(a) None of the conclusions follow
(b) All the conclusions follow
(c) Only I, III and IV follow
(d) Only II and III follow
35. If HOSPITAL is written as 32574618 in a certain
code, how would POSTAL be written in that
code?
(a) 752618 (b) 725618
(c) 725168 (d) 725681
36. Find the missing number from the given
responses.
173 (24) 526
431 (18) 325
253 (?) 471
(a) 22 (b) 42
(c) 30 (d) 06
37. After interchanging ÷ and +, 12 and 18, which
one of the following equations becomes correct?
(a) (90 x 18) + 18 = 60 (b) (18 +6) ÷ 12 = 2
(c) (72 =18) x 18 = 72 (d) (12 + 6) x 18 = 36
38. If SPARK is coded as TQBSL, what will be the
code for FLAME ?
(a) GMBNF (b) GNBNF
(c) GMCND (d) GMBMF
39. Find out the correct answer for the unsolved
equation on the basis of the given equations.
If 6*5 = 91
8 * 7 = 169
10*7 = 211
then 11 * 10 = ?
(a) 331 (b) 993
(c) 678 (d) 845
40. A child is looking for his father. He went 90
metres in the east before turning to his right. He
went 20 metres before turning to his right again
to look for his father at his uncle’s place 30
metres from this point. His father was not here.
From here he went 100 metres to his north
before meeting his father in a street. How far
did the son meet his father from the starting
point?
(a) 90 m (b) 100 m
(c) 260 m (d) 140 m
41. In the following question, A stands for any of the
mathematical signs at different places, which are
given as choices under each ques-tion. Select
the choice with the correct sequence of signs
which when substituted makes the ques-tion as
a correct equation.
24 D 4 D 5 D 4
(a) × + = (b) = × +
(c) + × = (d) = + ×
42.What is the number missing from the third
target?
5 9 15
16 29 ?
49 89 147
(a) 45 (b) 48
(c) 51 (d) 54
43. In a classroom, there are 5 rows, and 5 children
A, B, C, D and E are seated one behind the other
in 5 separate rows as follows:
A is sitting behind C, but in front of B.
C is sitting behind E. D is sitting in front of E.
The order in which they are sit-ting from the first
row to the last is
(a) DECAB (b) BACED
(c) ACBDE (d) ABEDC
44. Little wooden cubes each with a side of one inch
are put together to form a solid cube with a side
of three inches. This big cube is then painted
red all over on the outside. When the big cube
is broken up into the original little ones, how any
cubes will have paint on two sides ?
(a) 4 (b) 8
(c) 12 (d) 0
Downloaded From : http://www.sscportal.in
Compiled By:- www.sscportal.in
www.upscportal.com
26 SOLVED PAPER
45. K is a place which is located 2 km away in the
north-west direction from the capital P. R is
another place that is located 2 km away in the
south-west direction from K. M is another place
and that is located 2 km away in the north-west
direction from R. T is yet another place that is
located 2 km away in the south-west direction
from M. In which direction is T located in relation
to P ?
(a) South-west (b) North-west
(c) West (d) North
46. Find out which of the diagrams given in the
alternatives correctly represents the relationship
stated in the question.
Sharks, Whales, Turtles.
(a) (b)
(c) (d)
Directions (47): In this question, among the four
answer figures, which figure can he formed from the
cut-pieces given below in the question figure.
47. Question Figure
Answer Figure
(a) (b) (c) (d)
48. How many triangles are there in the following
figure ?
(a) 11 (b) 13
(c) 9 (d) 15
49. From the given answer figures, select the one
in which the question figure is hidden/embedded
in the same direction.
Question Figure
Answer Figures
(a) (b) (c) (d)
50.Which answer figure is the exact mirror image
of the given question figure when the mirror is
held from the right at PQ ?
Question Figure
P
Q
Answer Figures
(a) (b) (c) (d)
GENERAL AWARENESS
51. A concave lens always forms an image which is
(a) real and erect (b) virtual and erect
(c) real and inverted (d) virtual and inverted
52. A vitamin requires cobalt for its activity. The
vitamin is
(a) Vitamin B12 (b) Vitamin D
(c) Vitamin B2 (d) Vitamin A
53. One of the constituents of tear gas is
(a) Ethane (b) Ethanol
(c) Ether (d) Chloropicrin
54. The modulus of rigidity is the ratio of
(a) longitudinal stress to longitudinal strain
(b) Volume stress to volume strain
(c) shearing stress to shearing strain
(d) tensile stress to tensile strain
Downloaded From : http://www.sscportal.in
Compiled By:- www.sscportal.in
www.upscportal.com
SOLVED PAPER 27
55. The propagation of sound waves in a gas
involves
(a) adiabatic compression and rarefaction
(b) isothermal compression and rarefaction
(c) isochoric compression and rarefaction
(d) isobaric compression and rarefaction
56. An atomic clock is based on transitions in
(a) Sodium (b) Caesium
(c) Magnesium (d) Aluminium
57. Plasma membrane in eukaryotic cells is made
up of
(a) Phospholipid (b) Lipoprotein
(c) Phospholipo-protein(d) Phospho-protein
58.Which one of the following is also called the
‘power plants’ of the cell ?
(a) Golgi body (b) Mitochondrion
(c) Ribosome (d) Lysosome
59.What is the chemical name of vinegar ?
(a) Citric acid (b) Acetic acid
(c) Pyruvic acid (d) Malic acid
60.Which of the following is not a property of heavy
water’?
(a) Boiling point of heavy water is lower than that
or ordinary water
(b) Density of heavy water is higher than that of
ordinary water
(c) Freezing point of heavy water is higher than
that of ordinary water
(d) It produces corrosion
61. In which of the following processes is energy
released ?
(a) Respiration (b) Photosynthesis
(c) Ingestion (d) Absorption
62. Animals living in the three trunks are known as
(a) Arboreal (b) Volant
(c) Amphibious (d) Aquatic
63. Arrange the following in chronological order:
1. Tughlaqs 2. Lodis
3. Saiyids 4. Ilbari Turks
5. Khiljis
(a) 1, 2, 3, 4, 5 (b) 5, 4, 3, 2, 1
(c) 2, 4, 5, 3, 1 (d) 4, 5, 1, 3, 2
64. The book titled ‘The Indian War of
Independence’ was written by
(a) Krishna Verma (b) Madame Carna
(c) B.G. Tilak (d) V.D. Savarkar
65.Who was the founder of the ‘Servants of India
Society’?
(a) G.K. Gokhale (b) M.G. Ranade
(c) B.G. Tilak (d) Bipin Chandra Pal
66. The term ‘Caste’ was derived from
(a) Portuguese (b) Dutch
(c) German (d) English
67. The term “Greater India” denotes
(a) Political unity (b) Cultural unity
(c) Religious unity (d) Social unity
68. Formalised system of trading agreements with
groups of countries is known as
(a) Trading blocks (b) Trade ventures
(c) Trade partners (d) Trade organizations
69. Mahatma Gandhi was profoundly influenced by
the writings of
(a) Bernard Shaw (b) Karl Marx
(c) Lenin (d) Leo Tolstoy
70. Seismic sea waves which approach the coasts
at greater force are known as:
(a) Tides (b) Tsunami
(c) Current (d) Cyclone
71. Depression formed due to deflating action of
winds are called:
(a) Playas (b) Yardang
(c) Ventifacts (d) Sand dunes
72. The land of maximum biodiversity is
(a) Tropical (b) Temperate
(c) Monsoonal (d) Equatorial
73. If input frequency of a full wave rectifier be n,
then output frequency would be:
(a)
n
2
(b) n (c)
3n
2
(d) 2n
74. Heat transfer horizontally within the atmosphere
is called
(a) Conduction (b) Convection
(c) Absorption (d) Advection
75. Indian Standard Time relates to
(a) 75.5º E longitude
(b) 82.5º E longitude
(c) 90.5º E longitude (d) 0º longitude
76.Who is rightly called the “Father of Local Self
Government” in India ?
(a) Lord Mayo (b) Lord Ripon
(c) Lord Curzon (d) Lord Clive
Downloaded From : http://www.sscportal.in
Compiled By:- www.sscportal.in
www.upscportal.com
28 SOLVED PAPER
77. The Directive Principles of State Policy was
adopted from the
(a) British Constitution (b) Swiss Constitution
(c) U.S. Constitution (d) Irish Constitution
78.Which is the second nearest star to the Earth
after the Sun ?
(a) Vega (b) Sirius
(c) Proxima Centaur (d) Alpha Centauri
79. The two forms of democracy are
(a) Parliamentary and Presidential
(b) Direct and Indirect
(c) Monarchical and Republican
(d) Parliamentary and King
80.Which is an extra-Constitutional body ?
(a) Language Commission
(b) Planning Commission
(c) Election Commission
(d) Finance Commission
81. The Prime Minister of India is
(a) Elected (b) Appointed
(c) Nominated (d) Selected
82.Which is not an All India Service ?
(a) Indian Administration Service
(b) Indian Police Service
(c) Indian Foreign Service
(d) Indian Forest Service
83. The forest in Sunderban is called
(a) Scrub jungle (b) Mangrove
(c) Deciduous forest (d) Tundra
84. Noise is measured in
(a) Watt (b) REM
(c) Centigrade (d) Decibel
85.Who among the following captured his third
consecutive National Billiards title in the year
2009
(a) Pankaj Advani (b) DevendraJoshi
(c) Geet Sethi (d) Dhruv Sitawala
86. The Messenger Satellite launched by NASA is
to study
(a) Mercury (b) Venus
(c) Saturn (d) Jupiter
87.What was the name of the ship that sank near
the Paradip Port in September, 2009 causing
an oil spill?
(a) Red Rose (b) Black Rose
(c) White Rose (d) Green Rose
88.Who among the following has been honoured
with the prestigious Dadasaheb Phalke Award
for 2007?
(a) YashChopra
(b) Ustsad Amjad Ali Khan
(c) Manna Dey
(d) A. Nageshwara Rao
89. An Intelligent terminal
(a) has a microprocessor, but can-not be
programmed by the user
(b) can process small data pro-cessing jobs, with
the use of a large CPU
(c) interacts with the user in En-glish
(d) cannot take data from the user
90.Which one of the following is not a method of
estimating National Income ?
(a) Expenditure method
(b) Product method
(c) Matrix method
(d) Income method
91. The monetary policy is India is formulated by
(a) Central Government
(b) Industrial Financial Corpora-tion of India
(c) Reserve Bank of India
(d) Industrial Development Bank of India
92. A short-term government security paper is called
(a) Share (b) Debenture
(c) Mutual fund (d) Treasury bill
93.WTO basically promotes
(a) Financial support (b) Global peace
(c) Unilateral trade (d) Multilateral trade
94. Under which market condition do firms have
excess capacity ?
(a) Perfect competition
(b) Monopolistic competition
(c) Duopoly (d) Oligopoly
95. Price theory is also known as
(a) Macro Economics
(b) Development Economics
(c) Public Economics
(d) Micro Economics
96. At present, India is following
(a) Fixed exchange rate
(b) Floating exchange rate
(c) Pegged up exchange rate
(d) Pegged down exchange rate
Downloaded From : http://www.sscportal.in
Compiled By:- www.sscportal.in
www.upscportal.com
SOLVED PAPER 29
97.Who among the following won the ‘ICC Cricketer
of the Year Award’ for the year 2009 ?
(a) M.S. Dhoni
(b) Gautam Gambhir
(c) Mitchell Johnson
(d) Tillakaratne Dilshan
98. The bats can fly in the dark because
(a) they can see the objects in darkness
(b) they have weak legs and are likely to be
attacked by predators
(c) they generate flashes of light
(d) they generate ultrasonic sound waves
99.What changes will happen to a bowl of ice and
water kept at ex-actly zero degree Celsius ?
(a) All ice will melt
(b) All water will become ice
(c) No change will happen
(d) Only some ice will melt
100. National Income is the
(a) Net National Product at mar-ket price
(b) Net National Product at factor cost
(c) Net Domestic Product at mar-ket price
(d) Net domestic Product at factor cost
NUMERICAL APTITUDE
101. The H.C.F. and L.C.M. of, two numbers are 8
and 48 respectively. If one of the numbers is 24,
then the other number is
(a) 48 (b) 36
(c) 24 (d) 16
102. The greatest number, which when subtracted
from 5834, gives a number exactly divisible by
each of 20, 28, 32 and 35, is
(a) 1120 (b) 4714
(c) 5200 (d) 5600
103. The ninth term of the sequence 0, 3, 8, 15, 24,
35…is
(a) 63 (b) 70
(c) 80 (d) 99
104.
0.125 0.027
0.25 0.15 0.09
+
- + is equal to
(a) 0.3 (b) 0.5
(c) 0.8 (d) 0.9
105.The sum of the series (1 + 0.6 + 0.06 + 0.006 +
0.0006 + ....) is
(a)
12
3 (b)
11
3 (c)
2 1
3 (d)
2 2
3 .
106.
0.009 0.036 0.016 0.08
0.002 0.0008 0.0002
´ ´ ´
´ ´ is equal to
(a) 34 (b) 36
(c) 38 (d) 39
107. A number, when divided by 114, leaves
remainder 21. If the same number is divided by
19, then the remainder will be
(a) 1 (b) 2
(c) 7 (d) 17
108. The square root of 0.09 is
(a) 0.30 (b) 0.03
(c) 0.81 (d) 0.081,
109. The number 0. 121212.... in the P form
p
q is
equal to
(a)
4
11
(b)
2
11
(c)
4
33 (d)
2
33
110. If
3 6 2 1 3 3 3
5 5 5
- x- æ ö æ ö = æ ö èç ø÷ èç ø÷ èç ø÷ then x is equal to
(a) –2 (b) 2
(c) –1 (d) 1
111. Two numbers are in the ratio 3 : 4. Their L.C.M.
is 84. The greater number is
(a) 21 (b) 24
(c) 28 (d) 84
112. A drum of kerosene is 3/4 full. When 30 litres of
kerosene is 7 drawn from it, it remains 12 full.
The capacity of the drum is
(a) 120 l (b) 135 l
(c) 150 l (d) 180 l
113. By what least number should 675 be multiplied
so as to obtain a perfect cube number ?
(a) 3 (b) 5
(c) 24 (d) 40
114.
11 111 1111 11111
2 2 2 2
æ + + + ö çè ÷ø is equal to
(a) 1236 (b)
1
1234
2
(c)618 (d) 617
Downloaded From : http://www.sscportal.in
Compiled By:- www.sscportal.in
www.upscportal.com
30 SOLVED PAPER
115. 0.001 is equal to
(a)
1
1000 (b)
1
999 (c)
1
99 (d)
1
9
116.
4.41 0.16
2.1 1.6 0.21
´
´ ´ is simplified to
(a) 1 (b) 0.1
(c) 0.01 (d) 10
117. If a and b are two odd positive integers, by which
of the follow-ing integers is (a4 – b4) always
divisible ?
(a) 3 (b) 6
(c) 8 (d) 12
118. If a = 11 and b = 9, then the value of
2 2
3 3
a b ab
a b
æ + + ö
ç - ÷ è ø is
(a) 2 (b) 2
(c) 20 (d) 20
119.
256 256 144 144
112
´ - ´
is equal to
(a) 420 (b) 400
(c) 360 (d) 320
120. If a and b be positive integers such that a2 – b2
= 19, then the value of a is
(a) 19 (b) 20
(c) 9 (d) 10
121. If the ratio of cost price and selling price of an
article be as 10 : 11, the percentage of profit is
(a) 8 (b) 10 (c) 11 (d) 15
122. A manufacturer marked an article at Rs. 50 and
sold it allowing 20% discount. If his profit was
25%, then the cost price of the article was
(a) Rs. 40 (b) Rs. 35
(c) Rs. 32 (d) Rs. 30
123. A shopkeeper earns a profit of 12% on selling a
book at 10% discount on the printed price. The
ratio of the cost price and the printed price of
the book is
(a) 45 : 56 (b) 45 : 51
(c) 47 : 56 (d) 47 : 51
124. By selling a bicycle for Rs. 2,850, a shopkeeper
gains 14%. If the profit is reduced to 8%, then
the selling price will be
(a) Rs. 2,600 (b) Rs. 2,700
(c) Rs. 2,800 (d) Rs. 3,000
125. By selling an article, a man makes a profit of
25% of its selling price. His profit per cent is
(a) 20 (b) 25
(c)
16 2
3 (d)
33 1
3
126. If A’s income is 50% less than that of B’s, then
B’s income is what per cent more than that of
A?
(a) 125 (b) 100
(c) 75 (d) 50
127. 1.14 expressed as a per cent of 1.9 is
(a) 6% (b) 10%
(c) 60% (d) 90%
128. Two natural numbers are in the ratio 3 : 5 and
their product is 2160. The smaller of the numbers
is
(a) 36 (b) 24
(c) 18 (d) 12
129. If 60% of A = 4 of B, then A is
(a) 9 : 20 (b) 20 : 9
(c) 4 : 5 (d) 5 : 4
130. Two successive price increase of 10% and 10%
of an article are equivalent to a single price
increase of
(a) 19% (b) 20%
(c) 21% (d) 22%
131.
3 3 2
3 3
x x
x x
+ + -
=
+ - - then x is equal to
(a)
5
12
(b)
12
5 (c)
5
7
(d)
7
5
132. An equilateral triangle of side cm has its corners
cut off to form a regular hexagon. Area (in cm2
of this regular hexagon will be
(a) 3 3 (b) 3 6 (c) 6 3 (d)
5 3
2
133. The length (in metres) of the longest rod that
can he put in a room of dimensions 10 m x 10 m
5m is
(a) 15 3 (b) 15 (c) 10 2 (d)
5 3
2
Downloaded From : http://www.sscportal.in
Compiled By:- www.sscportal.in
www.upscportal.com
SOLVED PAPER 31
134. If Rs. 1000 is divided between A and B in the
ratio 3 : 2, then A will receive
(a) Rs. 400 (b) Rs. 500
(c) Rs. 600 (d) Rs. 800
135.What must be added to each term of the ratio 7
: 11, so as to make it equal to 3 : 4 ?
(a) 8 (b) 7.5 (c) 6.5 (d) 5
136. A sum of money at compound interest doubles
itself in 15 years. It will become eight times of
it-self in
(a) 45 years (b) 48 years
(c) 54 years (d) 60 years
137. Buses start from a bus terminal with a speed of
20 km/hr at in-tervals tervals of 10 minutes. What
is the speed of a man coming from the opposite
direction towards the bus terminal if he meets
the buses at intervals of 8 minutes ?
(a) 3 km/hr (b) 4 km/hr
(c) 5 km/hr (d) 7 km/hr
138. If the circumference of a circle is decreased by
50% then the per-centage of decrease in its area
is:
(a) 25 (b) 50
(c) 60 (d) 75
139. At what rate per cent per annum will a sum of
Rs. 1,000 amount to Rs. 1,102.50 in 2 years at
compound interest ?
(a) 5 (b) 5.5
(c) 6 (d) 6.5
140.What annual payment will discharge a debt of
Rs. 6,450 due in 4 years at 5% per annum simple
interest ?
(a) Rs. 1,400 (b) Rs. 1,500
(c) Rs. 1,550 (d) Rs. 1,600
141. The average of the first 100 positive integers is
(a) 100 (b) 51
(c) 50.5 (d) 49.5
142. In a family, the average age of a father and a
mother is 35 years. The average age of the
father, mother and their only son is 27 years.
What is the age of the son ?
(a) 12 years (b) 11 years
(c) 10.5 years (d) 10 years
143. If 5 men or 7 women can earn Rs. 5,250 per
day, how much would 7 men and 13 women earn
per day ?
(a) Rs. 11,600 (b) Rs. 11,700
(c) Rs. 16,100 (d) Rs. 17,100
144. If A and B together can complete a piece of work
in 15 days and B alone in 20 days, in how many
days can A alone complete the work ?
(a) 60 (b) 45
(c) 40 (d) 30
145. By walking at 3/4 of his usual speed, a man
reaches his office 20 minutes later than his usual
time. The usual time taken by him to reach his
office is
(a) 75 minutes (b) 60 minutes
(c) 40 minutes (d) 30 minutes
146. A can complete a piece of work in 18 days, B in
20 days and C in 30 days. B and C together
start the work and are forced to leave after 2
days. The time taken by A alone to complete the
remaining work is
(a) 10 days (b) 12 days
(c) 15 days (d) 16 days
147. A train, 300m long, passed a man, walking along
the line in the same direction at the rate of 3 km/
hr in 33 seconds. The speed of the train is
(a) 30 km/h (b) 32 km/h
(c) 32 8 km/h (d) 358 km/h
Directions (148-150): The pie chart, given here,
represents the number of valid votes obtained by four
students who contested election for school
leadership. The total number of valid votes polled was
720.
Observe the chart and answer the questions
based on it.
Paramjeet
Vishwanath
yasin
Sivaraman
60°
100° 120°
80°
Downloaded From : http://www.sscportal.in
Compiled By:- www.sscportal.in
www.upscportal.com
32 SOLVED PAPER
148.What was the minimum number of votes
obtained by any candidate ?
(a) 100 (b) 110
(c) 120 (d) 130
149.What was the winner ?
(a) Sivaraman (b) Paramjeet
(c) Yasin (d) Vishwanath
150. By how many votes did the winner defeat his
nearest rival ?
(a) 40 (b) 45
(c) 48 (d) 50
Directions (151-155): In the following questions,
some of the sen-tences have errors and some have
none. Find out which part of a sentence has an error.
The number of that part is your answer. Your answer
is (d) i.e., No error.
151.He is a university professor (a)/ but of his three
sons (b)/ neither has any merit. (c)/ No error (d).
152. After knowing truth,(a)/ they took the right
decision (b)/ in the matter. (c)/ No error (d).
153. It is time you (a)/ decide on your next (b)/ course
of action. (c)/ No error (d).
154. He who has suffered most (a)/ for the cause,
(b)/ let him speak (c)/ No error (d).
155. A cup of coffee (a)/ is an excellent complement
(b)/ to smoked salmon. (c)/ No error (d).
Directions (156-160): Sentences are given with
blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four
alternatives are suggested for each question. Choose
the correct alternative out of the four.
156. The hotel was not too expensive
(a) was it ? (b) wasn’t it?
(c) is it ? (d) isn’t it ?
157. Like humans, zoo animals must have a dentist
their teeth
(a) fill (b) filled
(c) filling (d) to be filled
158. It was very kind of you to do the washing-up,
but you _ it.
(a) didn’t have to do (b) hadn’t to do
(c) mightn’t have done (d) mustn’t have done
159. He wentsea alone.
(a) in (b) to
(c) into (d) on
160. The……of our civilization from an agricultural
society to today’s complex industrial world was
ac-companied by war.
(a) adjustment (b) migration
(c) route (d) metamorphosis
Directions (161-165): In the following questions
choose the word opposite in meaning to the given
word.
161. FLORID
(a) Weak (b) Pale
(c) Monotonous (d) Ugly
162. VERITY
(a) Sanctity (b)Reverence
(c) Falsehood (d) Rarity
163. PERSPICUITY
(a) Vagueness (b) Dullness
(c) Unfairness (d) Unwillingness
164. FERVENT
(a) Inexcitable (b) Enduring
(c) Dispassionate (d) Subdued
165. MEANDERING
(a) Sliding (b) Sloping
(c) Strained (d) Straight
Directions (166-170): In the following questions out
of the four alternatives, choose the one which best
expresses the meaning of the given word.
166.LUXURIANT
(a) Luxury-loving (b) Lovely
(c) Rich (d) Abundant
167. CANTANKEROUS
(a) Cancerous (b) Ferocious
(c) Quarrelsome (d) Fissiparous
168. ONUS
(a) Sadness (b) Happiness
(c) Responsibility (d) Criticism
169. DERISION
(a) Humiliation (b) Embarrassment
(c) Ridicule (d) Condemnation
170. TRITE
(a) Commonplace (b) Clever
(c) Brief (d) Impudent
Downloaded From : http://www.sscportal.in
Compiled By:- www.sscportal.in
ENGLISH COMPREHENSION
www.upscportal.com
SOLVED PAPER 33
Directions (171-175): In the following questions a
part of the sentence is bold. Below are given
alternatives to the bold part at (a), (b) and (c) which
may improve the sentence. Choose the correct
alternative. In case no improvement is needed, your
answer is (d).
171. Obviously he isn’t cut up to be. good teacher.
(a) cutout (b) cut in
(c) cut for (d) No improvement
172. Power got with money is the most craved for
today.
(a) sought after (b) wished for
(c) welcomed for (d) No improvement
173. The brown shirt wants washing.
(a) has to wash (b) is in need of a wash
(c) requires awash (d) No improvement
174. You are asked to copy this letter word by word.
(a) word for word (b) word with word
(c) word to word (d) No improvement
175. The weak man is a slave to his sensuous
pleasures.
(a) sensory (b) sensual
(c) secondary (d) No improvement
Directions (176-180): In the following questions, out
of the four alternatives, choose the one which can
be substituted for the given words/sentence.
176. An underhand device resorted to in order to
justify misconduct
(a) Subterfuge (b) Manoeuvre
(c) Stratagem (d) Complicity
177. Impossible to describe
(a) Miraculous (b) Ineffable
(c) Stupendous (d) Appalling
178. One who criticises popular beliefs which he
thinks is mistaken or unwise
(a) Philistine (b) Iconoclast
(c) Imposter (d) Cannibal
179. Detaining and confining someone
(a) Interruption (b) Interrogation
(c) Interment (d) Internment
180. Science of the races of mankind
(a) Genealogy (b) Epistemology
(c) Ethnology (d) Sociology
Directions (181-185): In the following questions,
groups of four words are given. In each group, one
word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
181.(a) collaborate (b) comemorate
(c) colate (d) choclate
182. (a) circuiteous (b) clairvoyant
(c) chivelery (d) cavalcade
183. (a) severety (b) sovereignity
(c) superiorty (d) serenity
184. (a) cummulative (b) comemmorative
(c) accummulative (d) accommodative
185. (a) benidiction (b) besmerch
(c) beneficient (d) benevolence
Directions (186-190): In the following questions, the
1 stand the last sentences of the passage are
numbered 1 and 6. The rest of the passage is split
into four parts and named P, Q, R and S. These four
parts are not given in their proper order. Read the
sen-tence and find out which of the four combinations
is correct. Then find the correct answer.
186. 1. Education in India had a glorious beginning.
P.But after the British rule, it faced many
changes.
Q. It went on for centuries with the same glory.
R.English as the medium of instruction had
a very great response.
S. One of the changes was the introduction of
English as the medium of instruction.
6. As the Britishers left we had a complexity of
opinions regarding English
(a) PQRS(b) QPSR (c) PQSR (d) SRPQ
187. 1. It is easy to criticize the people at the helm,
for the slow progress in every field.
P. We are well aware that the intellectuals are
leaving our country for better employment
opportunities.
Q. Then question remains unanswered because
our country cannot show opportunities to the
intellectuals.
R. Then, what about their obligation to the
Motherland ?
S. First, we should ask ourselves as to what is
happening to the young intellectuals in India.
6.This situation of ‘Brain-Drain leads to a
variety of problems.
(a) PSQR(b) RPSQ (c) PSRQ (d) SPRQ
Downloaded From : http://www.sscportal.in
Compiled By:- www.sscportal.in
www.upscportal.com
34 SOLVED PAPER
188. 1. It is the responsibility of parents to teach the
young moral values in life.
P. Many children take advantage of their
parents’ busy schedule.
Q. This results in children’s ignorance of social
values.
R. The reason behind it is that parents are quite
busy nowadays.
S. Nowadays parents spend very meagre time
with children.
6. As such, the society is going away from the
value system.
(a) SRPQ(b) PQRS (c) SQRP (d) SPQR
189. 1. The man who does his duty without any
selfish desire for fruit may be called a sanyasi
as well as yogi.
P. The man who has achieved much evenness
of temper will be serene, because his mere
thoughts are changed with the strength of
action.
Q. He would practise yoga, i.e., evenness of
temper, and cannot but perform action.
R. The root of the matter is that one should not
allow his mind to flit from object of desire to
another and from that to a third.
S. But he who abstains from ac-tion altogether
is only an idler.
6. A yogi is one who is not attached to his
objects of sense or to action and whose mind
has ceased to roam restlessly.
(a) SRQP (b) RQPS
(c) QRSP (d) PRSQ
190. 1. This was an important day for at took.
P. It was a cold day, but Alatook would be warm.
Q. For the first time he was go-ing to hunt seals
alone.
R. First he put on his fur-lined jacket.
S. Then he put on mittens and boots of deerskin
to protect his hands and feet from the cold.
6.Finally he picked up the gun he had
cleaned so carefully the day before.
(a) PQRS(b) QPRS (c) PRSQ (d) QRPS
Directions (191-195): In the following questions, a
sentence has been given in Active Voice/Passive
Voice, Out of the four alternatives suggested, select
the one which best expresses the same sentence in
Passive/ Active Voice.
191. They have made a film based on this novel.
(a) A film was based on. this novel and made.
(b) A film have been made based . on, this novel.
(c) A film, based on this novel, has been made
(d) A film has been based and made on this
novel.
192. The people couldn’t move me to the hospital and
the doctor operated on me at home.
(a) I couldn’t be moved to the hospital and was
operated on at home by the doctor.
(b) I couldn’t be moved to the hospital and I had
to be operated on at home.
(c) I couldn’t be moved to the hospital and I was
operated at home by the doctor.
(d) I couldn’t be moved to the hospital by the
people and operated on at home.
193.Why did he deprive you of the membership ?
(a) Why you were deprived of the membership?
(b) Why were you deprived of his membership
by him ?
(c) Why was he deprived of his membership
(d) Why were you deprived of your membership
by him ?
194. The news has been brought to us by him.
(a) He brought us the news.
(b) He has brought us the news.
(c) He was brought the news to us.
(d) We brought the news to him.
195. Not a word was spoken by the criminal in
self-defence.
(a) The criminal spoke not a word in selfdefence.
(b) The criminal in self-defence spoke no word.
(c) The criminal did not speak a word in selfdefence.
(d) The criminal spoke in self-defence not a word.
Directions (196-200): In the following passage, you
have one brief passage with 5 questions following
the passage. Read the passage carefully and choose
the best answer to each question out of the four
alternatives.
PASSAGE
Every profession or, trade, every art and every
science has its technical vocabulary, the function of
which is partly to designate things or processes which
have no names in ordinary English and partly to
secure greater exactness in nomenclature. Such
special dialects or jargons are necessary in technical
Downloaded From : http://www.sscportal.in
Compiled By:- www.sscportal.in
www.upscportal.com
SOLVED PAPER 35
discussion of any kind. Being universally understood
by the devotees of the particular science or art, they
have the precision of a mathematical formula.
Besides, they save time, for it is much more
economical to name a process than to describe it.
Thousands of these technical terms are very properly
included in every large dictionary, yet, as a whole, they
are rather on the outskirts of the English language
than actually within its borders. Different occupations,
however, differ widely in the character of their special
vocabularies. In trades and handicrafts and other
vocations like farming and fishing that have occupied
great numbers of men from remote times, the
technical vocabulary is very old. An average man now
uses these in his own vocabulary. The special dialects
of law, medicine, divinity and philosophy have become
familiar to cultivated persons.
196. Special words used in technical discussion
(a) may become part of common speech
(b) never last long
(c) should resemble mathematical formula
(d) should be confined to scientific fields
197. The writer of this article is
(a) a scientist (b) a politician
(c) a linguist (d) a businessman
198. This passage is primarily concerned with
(a) various occupations and professions
(b) technical terminology
(c) scientific undertakings
(d) a new language
199. It is true that
(a) various professions and occupations often
interchange words
(b) there is always a non-technical word that may
be substituted for the technical word
(c) the average man often uses in his own
vocabulary what was once technical
language not meant for him
(d) everyone is interested in scientific findings
200. In recent years, there has been a marked
increase in the number of technical terms in the
nomenclature of
(a) Farming (b) Fishing
(c) Sports (d) Government
ANSWERS
1. (c) 2. (a) 3. (a) 4. (c) 5. (c) 6. (b) 7. (d) 8. (b) 9. (d) 10. (c)
11. (c) 12. (b) 13. (d) 14. (c) 15. (d) 16. (c) 17. (b) 18. (d) 19. (d) 20. (c)
21. (d) 22. (a) 23. (c) 24. (b) 25. (b) 26. (a) 27. (c) 28. (c) 29. (d) 30. (c)
31. (b) 32. (a) 33. (d) 34. (c) 35. (b) 36. (a) 37. (b) 38. (a) 39. (a) 40. (b)
41. () 42. (b) 43. (a) 44. (b) 45. (c) 46. (c) 47. (c) 48. (b) 49. (d) 50. (c)
51. (b) 52. (a) 53. (d) 54. (b) 55. (a) 56. (b) 57. (a) 58. (b) 59. (b) 60. (a)
61. (a) 62. (a) 63. (d) 64. (d) 65. (a) 66. (a) 67. (b) 68. (a) 69. (d) 70. (b)
71. (b) 72. (a) 73. (d) 74. (b) 75. (b) 76. (b) 77. (d) 78. (c) 79. (a) 80. (b)
81. (b) 82. (c) 83. (b) 84. (d) 85. (a) 86. (a) 87. (a) 88. (c) 89. (a) 90. (c)
91. (c) 92. (d) 93. (d) 94. (b) 95. (d) 96. (b) 97. (c) 98. (d) 99. (c) 100. (b)
101. (d) 102. (b) 103. (c) 104. (c) 105. (a) 106. (b) 107. (b) 108. (a) 109. (c) 110. (c)
111. (c) 112. (d) 113. (b) 114. (a) 115. (b) 116. (a) 117. (c) 118. (a) 119. (b) 120. (d)
121. (b) 122. (c) 123. (a) 124. (b) 125. (d) 126. (b) 127. (c) 128. (a) 129. (d) 130. (c)
131. (b) 132. (c) 133. (b) 134. (c) 135. (d) 136. (a) 137. (c) 138. (b) 139. (a) 140. (b)
141. (c) 142. (b) 143. (d) 144. (a) 145. (b) 146. (c) 147. (d) 148. (c) 149. (a) 150. (a)
151. (c) 152. (a) 153. (b) 154. (c) 155. (d) 156. (a) 157. (a) 158. (d) 159. (b) 160. (d)
161. (b) 162. (c) 163. (a) 164. (c) 165. (d) 166. (d) 167. (c) 168. (c) 169. (c) 170. (a)
171. (a) 172. (d) 173. (c) 174. (a) 175. (b) 176. (b) 177. (b) 178. (b) 179. (d) 180. (c)
181. (a) 182. (b) 183. (d) 184. (d) 185. (d) 186. (b) 187. (d) 188. (a) 189. (a) 190. (b)
191. (c) 192. (a) 193. (d) 194. (b) 195. (c) 196. (c) 197. (c) 198. (b) 199. (c) 200. (d)
Downloaded From : http://www.sscportal.in
Compiled By:- www.sscportal.in
www.upscportal.com
36 SOLVED PAPER
EXPLANATIONS
1. A C E G B D F H
+1
+1
+1
+1
Similarly,
S U WY T V X Z
+1
+1
+1
+1
2.
M N O P
: : :
A C A D A E A F
+1 +1 +1
+1 +1 +1
3. 5 × 5 + 2 = 27
Similarly, 9 × 9 + 2 = 83
4. 6 × 2 – 1 = 11
Similarly, 11 × 2 – 2 = 20
5. A + B + E Þ 1 + 2 + 5 = 8
Similarly,
K + L + O Þ 11 + 12 + 15 = 38
6. The resting place of pig is called sty, Similarly,
the resting place of cow is called Byre.
8. A D B C E H F G
+4
+4
+4
+4
Similarly,
I L J K MP NO
+4
+4
+4
+4
9. Except the number pair 9, 64 in all others perfect
squares of two consecutive numbers are given.
25 36
¯ ¯
(5)2 (6)2
¯ ¯
144 169
¯ ¯
(12)2 (13)2
¯ ¯
100 121
¯ ¯
(10)2 (11)2
But,
9 64
¯ ¯
(3)2 (8)2
10. Bulb is an item while all others are phenomena.
11. Except Tide all other terms are related to both
air and water. But tide is a regular rise and fall in
the level of sea, caused by the attraction of the
moon and sun.
12. The position number of Y in the English alphabet
is an odd number.
X Þ 24, Y Þ 25,
H Þ 8, D Þ 4
13.
Z K X J
–1
–2
C M A L
–1
–2
T G R F
–1
–2
F R T K
–7
–14
14. Except in letter group IXYOQ, in all others there
is only one Vowel.
In the letter group IXYOQ, there are two Vowels.
15. Arrangement of words according to the
Dictionary:
(4) Invariable
¯
(1) Inventory
¯
(5) Investigate
¯
(3) Invisible
¯
(2) Involuntary
20. Meaningful order of the words
3. Day ® 5. Work ® 1. Exhaust ® 2. Night ®
4. Sleep
Downloaded From : http://www.sscportal.in
Compiled By:- www.sscportal.in
www.upscportal.com
SOLVED PAPER 37
21. 3 + 1 = 4: 3 + 4 = 7;
4 + 7 = 11 : 7 + 11 = 18
11 + 18 = 29; 18 + 29 = 47
22. 2 2 2 2 2
2 2 2 2 2
2 2 2 2 2
2 2 2 2 2
2 2 2 2 2
A C E G I K
A I K M O Q
M O Q S U W
S U W Y A C
Y A C E G I
+ + + + +
+ + + + +
+ + + + +
+ + + + +
+ + + + +
¾¾¾® ¾¾¾® ¾¾¾® ¾¾¾® ¾¾¾®
¾¾¾® ¾¾¾® ¾¾¾® ¾¾¾® ¾¾¾®
¾¾¾® ¾¾¾® ¾¾¾® ¾¾¾® ¾¾¾®
¾¾¾® ¾¾¾® ¾¾¾® ¾¾¾® ¾¾¾®
¾¾¾® ¾¾¾® ¾¾¾® ¾¾¾® ¾¾¾®
23.
–111
975 864 753 642 531
–111 –111 –111
24. 8 24 12 36 18 54
×3 ÷2 ×3 ÷2 ×3
25. Suppose the present age of Ashok is x years
and that of his mother is y years.
5 years ago
3 (x – 5) = (y – 5)
Þ 3x –15 = y – 5
Þ 3x – y= 10 ....(i)
5 years hence,
2(x + 5) = (y + 5)
= 2x + 10 = y + 5
= 2x – y = – 5 ....(ii)
From equations (i) and (ii)
x = 15 years
26. O is the husband of P. M is the son of P.
Therefore. M is the son of O.
27.
S S
7th 22nd
Total number of boys in the row
= 22 + 12 – 1 = 33
28. There is no ‘V’ letter in the given word.
29. Meaningful word Þ HIPPOPOTAMUS
30. 1 9 25 49 81
¯ ¯ ¯ ¯ ¯
(1)2 (3)2 (5)2 (7)2 (9)2
Therefore, the number 50 is wrong in the series.
31. Suppose the number of women boarded the bus
at Delhi is x.
Therefore, the number of men = 2x
According to question,
2x –10 = x + 5
= 2x – x = 10 + 5x = 15
Total number of passengers boarded the bus
initially = 3x = 3x 15 = 45
32. Day before yesterday was Sunday
Therefore, today is Tuesday. Day after tomorrow
will be Thursday.
Thursday + 3 = Sunday
33. The statement implies that politicians win
elections by the votes of people. Therefore,
neither of the assumptions is implicit it the
statement.
34. Both the Premises are Univer sal Affirmative (Atype).
All men are women.
All women are crazy.
A + A Þ A – type of Conclusion
“All men are crazy”.
This is Conclusion I.
Conclusion III is the Converse of it.
Conclusion IV is the Converse c Statement Q.
35. H O S P I T A L
¯ ¯ ¯ ¯ ¯ ¯ ¯ ¯
3 2 5 7 4 6 1 8
Therefore,
P O S T A L
¯ ¯ ¯ ¯ ¯ ¯
7 2 5 6 1 8
36. 1 + 7 + 3 + 5 + 2 + 6 = 24
4 + 3 + 1 + 3 + 2 + 5 = 18
Therefore,
2 + 5 + 3 + 4 + 7 + 1 = 22
37. (12 + 6) x 18 = 36
Þ (18 ÷ 6) × 12 = 36
Þ 3 × 12 = 36
38. S P A R K T Q B S L
+1
+1
+1
+1
+1
Downloaded From : http://www.sscportal.in
Compiled By:- www.sscportal.in
www.upscportal.com
38 SOLVED PAPER
Similarly,
F L A M E G M B N F
+1
+1
+1
+1
+1
39. 6 × 5 = 30
30 × 3 + 1 = 91
8 × 7 = 56
56 × 3 + 1 = 169
10 × 7 = 70
70 × 3 + 1 =211
Similarly,
11 × 10 = 110
110 × 3 + 1 = 331
40.
30 m
20 m
20 m
80 m
60 m
D
A
E 30 m
B
C
F North
West
East
South
41. Option (2)
24 = 4 × 5 + 4 = 24 = 20 + 4
Option (4)
24 = 4 + 5 × 4 × 24 = 4 + 20
Both options (2) and (4) are correct.
42. 5 × 3 + 1 = 16
16 × 3 + 1 = 49
9 × 3 + 2 = 29
29 × 3 + 2 = 89
Therefore,
15 × 3 + 3 = 48
48 × 3 + 3 = 147
43. 1st Row Þ D
2nd Row Þ E
3rd Row Þ C
4th Row Þ A
5th Row Þ B
44. First Layer
Second Layer
Third Layer
4 cubes each of the first and third layers will
have paint on two sides only.
Therefore, total number of cubes having paint
on two sides
= 4 × 2 = 8
45. N
NE
E
SE
S
SW
W
NW
T R
M
P
K
It is clear that T is located to the West of P.
46. Sharks belong to class pisces. Whale is a
mammal and Turtle° belongs to class reptilia.
Sharks Whale
Turtle
47.
Downloaded From : http://www.sscportal.in
Compiled By:- www.sscportal.in
www.upscportal.com
SOLVED PAPER 39
48.
B
D
C
E
A
F
G
The triangles are :
DABC : DABD ; DADC : DAAF; DFDC : DAFB
DFDB : DAFB : DGBD ; DADE ; DGBE ; DFDC
DDBE;
49.
50.
101.First number × second number
= HCF × LCM
Þ24 × second number = 8 × 48
\ Second number =
8 48
24
´
= 16
102. 2 20, 28, 32, 35
2 10, 14, 16, 35
5 5, 7, 8, 35
7 1, 7, 8, 7
1, 1, 8, 1
\ LCM = 2 × 2 × 5 × 7 × 8
= 1120
\ Required number
=5834 – 1120 = 4714
103. 0 + 3 = 3
3 + 5 = 8
8 + 7 = 15
15 + 9 = 24
24 + 11 = 35
35 + 13 = 48
48 + 15 = 63
63 + 17 = 80
104. If 0.5 = a and 0.3 = b then,
Expression =
3 3
2 2
a b
a ab b
+
- +
=
2 2
2 2
(a b)(a ab b )
a ab b
+ - +
- +
= a + b
= 0.5 + 0.3 = 0.8
105. 1 + 0.6 + 0.06 + 0.006 + 0.0006 + ... = 1.666 ....
=1.6
=
16
9 =
12
3
106. Expression
=
0.009 0.036 0.016 0.08
0.002 0.0008 0.0002
´ ´ ´
´ ´
=936 16 8
2 8 2
´ ´ ´
´ ´
=3 ×2 × 3 × 2 = 36
107. If the first divisor is a multiple of second divisor,
then the remainder in second case = remainder
obtained by dividing the first remainder by the
second divisor.
\Remainder = 21 ÷ 19 = 2
108. 0.09 = 0.3 ´ 0.3 = 0.3
109. 0.121212.... = 0.12 =
12
99 =
4
33
110.
3 6 3 3
5 5
- æ ö æ ö
èç ø÷ èç ø÷ =
2 1 3
5
x - æ ö
çè ÷ø
Þ
3 3 3 3 3 3
5 5 5
- - æ ö æ ö æ ö
èç ø÷ èç ø÷ èç ø÷ =
2 1 3
5
x- æ ö
çè ÷ø
Þ
0 3 3 3
5 5
- æ ö æ ö
èç ø÷ èç ø÷ =
2 1 3
5
x- æ ö
çè ÷ø
Þ 2x – 1 = –3
Þ2x = –3 + 1 = –2
Þ x = –1
111. Let the numbers be 3x and 4x.
\ Their LCM = 12x
\ 12x = 84
Þ x =
84
12
= 7
\ Large number
= 4x = 4 × 7 = 28
Downloaded From : http://www.sscportal.in
Compiled By:- www.sscportal.in
www.upscportal.com
40 SOLVED PAPER
112. Let the capacity of the drum be x litres.
\
3
30
4
x - =
7
12
x
Þ
3 7
4 12
x x - = 30
Þ
9 7
12
x - x
= 30
Þ 6
x
= 30
= x = 6 × 30 = 180 litres
113. 675 = 5 × 5 × 3 × 3 × 3
\ Required number = 5
114.
1 1 1 1
1 11 111 1111
2 2 2 2
+ + + = 1236
115. 0.001=
1
999
116.
4.41 0.16
2.1 1.6 0.21
´
´ ´
=
441 16
21 16 21
´
´ ´ = 1
117. a4 – b4 = (a2 + b2) (a + b) (a – b)
\Required number
=(3 + 1) (3 – 1) = 8
118.
2 2
3 3
a b ab
a b
+ +
-
=
2 2
( )( 2 2 )
a b ab
a b a b ab
+ +
- + + =
1
a - b
=
1
11- 9 =
1
2
119. If 256 = a and 144 = b, then
Expression =
a2 b2
a b
-
-
[a – b = 256 – 144 = 112]
=
( )( )
( )
a b a b
a b
+ -
- = a + b
= 256 + 144 = 400
120. a2 – b2 = 19
Þ 102 – 92 = 19
Þ a = 10
121. Gain = 11x – 10x = Rs. x
\Gain % =
Gain 100 100
Costprice
´
´
= 100
10
x
x
´ = 10
122. Marked price = Rs. 50
S.P. after discount = 80% of 50
= Rs. 40
If the CP of article be Rs. x, then
125
100
´ x
= 40
Þx =
40 100
125
´
= Rs. 32
123. Let the CP be Rs. 100
\ SP = Rs. 112
If the marked price be Rs. x, then 90% of x =
112
Þx =
112 100
90
´
= Rs.
1120
9
\ Required ratio
=
100 : 1120
9
=900 : 1120 = 45 : 56
124. C.P. of bicycle
=
100
2850
114
´ = Rs. 2500
S.P. for a profit of 8%
=
108 2500
100
´ = Rs. 2700
125. If the S.P. of article be Rs. x,
then its CP =
4
x
x - = Rs.
3
4
x
\Gain % = 34 100
4
x
x
´ =
100
3 =
33 1%
3
Downloaded From : http://www.sscportal.in
Compiled By:- www.sscportal.in
www.upscportal.com
SOLVED PAPER 41
126. Required percentage =
50 100
100 50
´
-
127. Required percentage =
1.14 100
1.9
´ = 60%
128. Let the numbers be 3x and 5x.
\ 3x × 5x = 2160
Þx2 =
2160
3 ´ 5 = 144 = 12 × 12
Þ x = 12
\Smaller number
=3x = 3 × 12 = 36
129.
60
100
A ´
=
3
4
B ´
Þ
3
5
A ´ =
3
4
B ´ Þ
A
B
=
3 5
4 3
´ = 5 : 4
130. Single equivalent percentage increase in price
=
10 10 10 10 %
100
æ ´ ö ç + + ÷ è ø = 21%
131.
3 3
3 3
x x
x x
+ + -
+ - - =
2
1
By componendo and dividendo,
Þ
2 3
2 3
x
x
+
- =
2 1
2 1
+
- = 3
Squaring on both sides, we get
3
3
x
x
+
- = 9
Þ 3 + x = 27 – 9x
Þ 9x + x = 27 – 3 = 24
Þ x =
24
10 =
12
5
132. A
D E
I F
B H G C
Side of the regular hexagon
=
1 6
3
´ = 2 cm
\Area of the hexagon = 3 3 2
2
a
=
3 3 2 2
2
´ ´
= 6 3 sq.cm.
133. Length of the longest rod
= 102 + 102 + 52
= 225 = 15 metre
134. A’s share
=Rs.
3 1000
5
æ ´ ö çè ÷ø = Rs. 600
135. Let the required number be x.
\
7
11
x
x
+
+ =
3
4
Þ 28 + 4x = 33 + 3x
Þ x = 33 – 28 = 5
136. A = 1
100
T P R æ + ö çè ÷ø
2 =
15
1 1
100
æ + Rateö çè ÷ø
Cubing on both sides, we have
8 =
45
1 1
100
æ + Rateö çè ÷ø
Required time = 45 years
137. Distance covered in 10 minutes at 20 kmph =
distance covered in 8 minutes at (20 + x) kmph
Þ
20 10
60
´ =
8 (20 )
60
+ x
Þ 200 = 160 + 8x
Þ 8x = 40
Þ x =
40
8
= 5 kmph
Downloaded From : http://www.sscportal.in
Compiled By:- www.sscportal.in
www.upscportal.com
42 SOLVED PAPER
138. Circumference = 2pr (one variable)
\The decrease in area = 50%
139. A = 1
100
T P R æ + ö çè ÷ø
Þ
1102.50
1000 =
2
1
100
æ + R ö çè ÷ø
Þ
11025
10000 =
2
1
100
æ + R ö çè ÷ø
Þ
2 105
100
æ ö
çè ÷ø =
2
1
100
æ + r ö çè ÷ø
Þ 1+ 1
100
+ r =
105
100
Þ 100
R
=
5
100
Þ R = 5%
140. Let the annual instalment be Rs. x.
3 5 2 5 1 5
100 100 100
x x x x x x x
æ ´ ´ ö æ ´ ´ ö æ ´ ´ ö ç + ÷ + ç + ÷ + ç + ÷ + è ø è ø è ø
= 6450
Þ
115 110 105
100 100 100
x + x + x + x = 6450
Þ 115x + 110x +105x + 100x
= 6450 × 100
Þ 430x = 6450 × 100
\x =
6450 100
430
´
= Rs. 1500
141. 1 + 2 + 3 + ... + n =
( 1)
2
n n+
\Average of these numbers =
1
2
n +
\Required average =
100 1
2
+
= 50.5
142. Father + mother
= 2 × 35 = 70 years
Father + mother + son
= 27 × 3 = 81 years
\ Son’s age = 81 – 70 = 11 years
143. 5 men = 7 women
\ 7 men =
7 7
5
´ =
49
5 women
\7 men + 13 women
=
49 13
5
+ =
114
5 women
Now,
Q 7 women = Rs. 5250
\
114
5 women
=
5250 114
7 5
´ = Rs. 17100
144. (A + B)’s 1 day’s work =
1
15
B’s 1 day’s work =
1
20
\A’s 1 day’s work =
1 1
15 20
-
=
4 3
60
-
=
1
60
\ A alone will do the work in 60 days.
145.
4
3 of usual time = Usual time + 20 minutes
\
1
3 rd of usual time = 20 minutes
\Usual time = 20 × 3
= 60 minutes
146. (B + C)’s 2 day’s work
=
2 1 1
20 30
æ + ö çè ÷ø =
2 3 2
60
æ + ö
çè ÷ø
=
1
6 part
Remaining work =
1 1
6
- =
5
6 part
\ Time taken by A to complete this part of work
=
5 18
6
´ = 15 days
Downloaded From : http://www.sscportal.in
Compiled By:- www.sscportal.in
www.upscportal.com
SOLVED PAPER 43
147. If the speed of the train be x kmph, then relative
speed
= (x – 3) KMPH
=
( 3) 5
18
x- ´ m/sec
\
300
( 3) 5
18
x- ´
= 33
Þ 5400 = 33 × 5 (x – 3)
Þ 360 = 11(x – 3)
Þ 11x – 33 = 360
Þ x =
393
11
=
8
35
11
kmph
148. Yasin got the minimum votes.
Q 360° = 720
\ 60° =
720 60
360
´ =120
149. Sivaraman got the maximum votes, i.e.
720 120
360
´ = 240 votes
He was the winner.
150. Angle of the difference of votes of the winner
and the nearest rival = 120 – 100 = 20°
Q 360° = 720
\ 20° =
720 20
360
´ = 40
Downloaded From : http://www.sscportal.in
Compiled By:- www.sscportal.in
Post a Comment