Monday, June 6, 2011

General Awareness : MBA , BANK, UPSC, STATE PSC


General Awareness : MBA , BANK, UPSC, STATE PSC


1. The nodal agency of Government of India for Administrative reforms is—

(A) Ministry of Personnel

(B) Home Ministry

(C) Cabinet Secretariat

(D) Department of Administrative Reforms and Public Grievances


2. At present, how many states have Legislative Councils ?

(A) 7

(B) 6

(C) 5

(D) 4


3. Bharat Sanchar Nigam Limited came into existence on—

(A) January 1, 1998

(B) October 1, 2000

(C) August 15, 2002

(D) September 15, 2003


4. The Internet Subscribers in India till March 2007 were—

(A) 10 million

(B) 9·5 million

(C) 9·2 million

(D) 8·5 million


5. Coal—the main source of energy in the country accounts……of the country’s commercial requirement.

(A) 70%

(B) 80%

(C) 65%

(D) 67%


6. Who said—“There is no future in any job, the future lies in the man who holds the job ?”

(A) George Orwell

(B) Thomas Fuller

(C) Jawahar Lal Nehru

(D) G. W. Crane


7. The difference between the beginning of Vikram Era and that of Saka Era (calendars) is—

(A) 60 years

(B) 80 years

(C) 58 years

(D) 90 years


8. Which of the following was famous for naval power in ancient India ?

(A) Satvahan

(B) Chola

(C) Chalukyas

(D) Maurya


9. Comptroller and Auditor General and Attorney General have been mentioned respectively in—

(A) Article 180 and 78

(B) Article 182 and Article 76

(C) Article 148 and Article 76

(D) None of the above


10. Army War College is situated at—

(A) Gurgaon

(B) Pune

(C) Jabalpore

(D) Mhow


11. Aeroflot (Airways) belongs to—

(A) Australia

(B) Hong Kong

(C) Russia

(D) Poland


12. The first Indian to join the Indian Civil Service was—

(A) B. N. Bannerjee

(B) Satyendra Nath Tagore

(C) Badruddin Tayyabji

(D) None of these


13. The sobriquet–‘Little Corporal’ is associated with—

(A) Napolean

(B) Lal Bahadur Shastri

(C) Gladstone

(D) C. F. Andrews


14. Russia’s highest military decoration is known as—

(A) Military Cross

(B) Medal for Valour

(C) Victory Medal

(D) Order of the Patriotic War


15. When was National Authority, Chemical Weapons Convention (CWC) set up ?

(A) May 5, 1997

(B) August 20, 1998

(C) September 15, 2000

(D) January 9, 2002


16. Aqua regia is a mixture of—

(A) One part HNO3 and three parts HCl

(B) Three parts HNO3 and one part HCl

(C) One part H2SO4 and three parts HCl

(D) Three parts H2SO4 and one part HCl


17. A. C. is used in homes because—

(A) It is safe

(B) It is easily reproducible

(C) It is cheap

(D) It is economical in transmission


18. The Tattvabodhini Sabha was founded by—

(A) H. V. Derozio

(B) Rammohan Roy

(C) Debendranath Thakur

(D) Swami Vivekananda


19. The Chief Election Commissioner is—

(A) Elected by the Parliament

(B) Appointed by the Minister of Parliamentary Affairs

(C) Appointed by the President

(D) Nominated by the Prime Minister


20. Which dance is in the form of dance drama in Kerala and is usually performed in the open and lasts the whole night ?

(A) Mohiniattam

(B) Kathakali

(C) Ottam Thullal

(D) Kuchipudi


21. Author of the novel ‘Madame Bovary’ is—

(A) Emil Zola

(B) Flaubert

(C) Kafka

(D) Victor Hugo


22. The Chief Justice of High Court is appointed by—

(A) The Governor of the State

(B) The President of India

(C) The Chief Ministers of the States

(D) The Chief Justice of Supreme Court


23. The birthplace of which of the following English writers in Mumbai will be converted into a museum dedicated to him ?

(A) Rudyard Kipling

(B) Robert Browning

(C) Jim Corbett

(D) William Blake


24. Kuchipudi is a dance from—

(A) Kerala

(B) Tamil Nadu

(C) Karnataka

(D) Andhra Pradesh


25. The new Comptroller and Auditor General of India is—

(A) V. N. Kaul

(B) V. K. Joshi

(C) D. K. Sikri

(D) V. Rai


Answers

1. (D)

2. (C) Only in Bihar, Jammu & Kashmir, Karnataka, Maharashtra and Uttar Pradesh, there are two houses known as Legislative Assembly and Legislative Council.

3. (B)

4. (B) Based on reports received from Internet Service Providers till March 2007 there are approximately 9·2 million Internet Subscribers in India.

5. (D)

6. (D)

7. (B)

8. (B)

9. (C)

10. (D)

11. (C)

12. (B)

13. (A)

14. (D)

15. (A) The NA, CWC (National Authority Chemical Weapons Convention was set up on May 5, 2007 by a resolution of Cabinet Secretariat to fulfil obligations of the International Chemical Weapons Convention concluded on January 14, 1993 for prohibiting development, stockpiling, use, transfer and execution of chemical weapons by member states.

16. (A)

17. (D)

18. (C)

19. (C)

20. (B)

21. (B)

22. (A)

23. (A)

24. (D)

25. (D)
Post a Comment