Sunday, January 23, 2011

B.B.A. Examination Solved Paper (Indraprastha University )


General Awareness

1.The International court of justice holds its sessions at its headquarters in -
(A) Lake success
(B) Amsterdam
(C) The Hague
(D) Paris
ANS- C
2. What per cent of Solar radiation directly reaches the Earth ?
(A) 47
(B) 27
(C) 20
(D) 15
ANS- B
3. What of the Earth's surface is covered under water ?
(A) 51
(B) 60
(C) 71
(D) 75
ANS- C
4. The largest producer of sugar in the world is-
(A) Brazil
(B) Indonesi
(C) Mexico
(D) Cuba
ANS- A
5. Which of the following cities is situated on the bank of river Tiber ?
(A) Tokyo
(B) Rome
(C) Peking
(D) Berlin
ANS- B
6. The State in India with the largest coastline is -
(A) Tamil Nadu
(B) Kerala
(C) Andhra Pradesh
(D) Maharashtra
ANS- C
7. Which is the most irrigated State in India ?
(A) UP
(B) Punjab
(C) Haryana
(D) Bihar
ANS- C
8. Tin Yielding State in India is -
(A) Rajasthan
(B) Punjab
(C) Himachal Pradesh
(D) Jharkhand
ANS- A
9. The Rihand Dam was constructed on the river -
(A) Chambal
(B) Sone
(C) Murali
(D) Periyar
ANS- B
10. The weight of the cricket ball is approximately-
(A) 3 oz
(B) 4 oz
(C) 5 oz
(D) 6 oz
ANS- C
11. 'Breast Stroke' is a term associated with -
(A) Swimming
(B) Boxing
(C) Football
(D) Kabaddi
ANS- A
12. National game of Canada is
(A) Cricket
(B) Football
(C) Ice Hockey
(D) Tennis
ANS- C
13. Name the first Arabic writer to be awarded Nobel Prize for Literature .
(A) Salman Rushdie
(B) Gen Gaddafi
(C) Yasser Arafat
(D) Naguib Mah Fuz
ANS- D
14. Who among the following was the first recipient of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award ?
(A) Dhanraj Pillai
(B) Homi Matiwala
(C) Vishwanathan Anand
(D) Bahadur Prasad
ANS- C
15. The 'Servants of India Society' was founded by -
(A) Annie Besant
(B) Gopalkrishna Gokhale
(C) Balgangadhar Tilak
(D) Dadabhai Naoroji
ANS- B
16. Who defined democracy as a "Government of the people,by the people and for the people ?"
(A) Ruskin
(B) Abraham Lincoln
(C) Mahatma Gandhi
(D) Aristotle
ANS- B
17. The earliest of the holy books of the Hindus is the -
1.The International court of justice holds its sessions at its headquarters in -
(A) Lake success
(B) Amsterdam
(C) The Hague
(D) Paris
ANS- C
18. Asoka sent his son and daughter for preaching of Buddhism to -
(A) Sumatra
(B) Cambodia
(C) Javadvipa
(D) Ceylon
ANS- D
19. The Capital of Kanishka was-
(A) Taxila
(B) Multan
(C) Gandhar
(D) Purushapura
ANS- D
20. The famous financial advisor to Akbar was-
(A) Todar Mall
(B) Abul Fazl
(C) Raja of Joshpur
(D) Bairam Khan
ANS- A
21. The founder of the dynasty of Peshwas was -
(A) Balaji Bishwanath
(B) Balaji Rao
(C) Balaji Balaji Rao
(D) Sambhaji
ANS- A
22. Indian Airforce was established in the year -
(A) 1932
(B) 1947
(C) 1857
(D) 1950
ANS- A
23. In which year planning commission was set up ?
(A) 1956
(B) 1950
(C) 1940
(D) 1947
ANS- B
24. India's first TV centre was set up at -
(A) Bombay (now Mumbai)
(B) Delhi
(C) Calcutta (now Kolkata)
(D) Lucknow
ANS- B
25. In a ...... Budget Revenue equals expenditure.
(A) Surplus
(B) Deficit
(C) Balanced
(D) None of the above
ANS- C
26. What is the literal meaning of secularism ?
(A) Freedom to worship any God
(B) Death of religion
(C) Separation of religion from the State
(D) None of these
ANS- C
27. How many languages have been mentioned in the Eighth Scheduled ?
(A) 14
(B) 15
(C) 13
(D) 22
ANS- D
28. Which country is NOT in Africa ?
(A) Zanzibar
(B) Ghana
(C) Trinidad
(D) Sudan
ANS- C
29. Greece is -
(A) Hellenic Republic
(B) On the Mediterranean Sea
(C) On the Southern tip of Balkan Peninsula
(D) All Of the Above
ANS- A
30. The United Nations Day is observed annually on -
(A) November 14
(B) October 24
(C) October 2
(D) October 30
ANS- B


Labels: BBA SOLVED PAPER, IP University BBA Sol
Post a Comment