Breaking News

Loading...

Search This Blog

Loading...

Tuesday, January 25, 2011

CPMT Sample Paper Chemistry


1. In a reversible reaction, a catalyst
(a) increases the rate of forward reaction
(b) increases the rate of the backward reaction
(c) alters the rates of the forward and backward reactions
equally
(d) increases the rate of the forward reaction more than it
increases the rate of the backward reaction

2. A property which increases gradually down a group in the
periodic table is
(a) electro negativity (b) strength as a reducing agent
(c) ionization potential (d) electron affinity

3. The lightest particle is
(a) electron (b) proton (c) neutron (d) α -particle

4. Law of Multiple Proportion was postulated by
(a) Lavoisier (b) Proust (c) Dalton (d) Richter

5. The smallest possible unit of a chemical compound is
(a) an electron (b) a proton (c) an atom (d) a molecule

6. The total number of moles present in 12 kg of ozone and 32g of
SO2 in a gaseous mixture is
(a) 1 mol (b) 0.5 mol (c) 0.75 mol (d) 1.25 mol

7. In ammonium chloride, the nitrogen atom is united to four
hydrogen atoms in the form of an ammonium ion, NH4+ and is,
therefore,
(a) tetravalent
(b) surrounded by four electrons
(c) surrounded by eight electrons
(d) surrounded by seven electrons

8. A metal which does not form a stable carbonate is
(a) Be (b) Li (c) Ag (d) Cd

9. Sulphur dioxide beaches colouring matter by
(a) oxidation (b) reduction (c) decomposition (d) dehydration

10. A compound may be separated into its elements by
(a) evaporation (b) decomposition
(c) synthesis (d) destructive distillation

11. Nitric acid does not react with
(a) copper (b) gold
(c) mercury (d) magnesium

12. Two gases A and B having the same volume diffuse through a
porous partition in 20 and 10 seconds respectively. f the
molecular weight of A is 49, the molecular weight of B is
(a) 40 (b) 20.25 (c) 10.25 (d) 12.25

13. The law of conservation of mass is fully valid in
(a) radioactive transformations (b) atom bomb
(c) chemical reaction (d) artificial transmutation

14. The sulphide zone in the earth is called
(a) Lithophil (b) Atmophil (c) Chalcophil (d) Siderophil

15. Which of the following bonds is most polar?
(a) Cl-Cl (b) N-F (c) C-F (d) O-F

16. Nitric acid converts iodine into
(a) hydriodic acid (b) iodic acid
(c) hypoiodous acid (d) ammonium iodine

17. Which one of the following types of elements exhibit variable
valency?
(a) normal elements (b) typical elements
(c) transitional elements (d) non-metallic elements

18. Which of the ionization energy values for calcium shows a
sudden increase?
(a) first (b) second (c) third (d) fourth

19. When boric acid is neutralized with sodium hydroxide we get
the salt, NaBO2. This sows that boric acid, H3BO3 is
(a) monobasic (b) dibasic (c) tribasic (d) a strong acid

20. Which of the following metal is not obtained by electrolytic
reduction
(a) Al (b) Fe (c) K (d) Mg

21. Which of the following contains more molecules?
(a) 1 g hydrogen (b) 1 g helium (c) 1 g oxygen (d) 1 g nitrogen

22. The allotropic form of sulphur produced by pouring boiling
sulphur in cold water is
(a) prismatic (b) rhombic (c) monoclinic (d) amorphous

23. When salt water is distilled, the salt is found in the
(a) distilling flask (b) receiver (c) cooling water (d) condenser

24. Oxygen is liberated on heating
(a) potassium permanganate (b) ammonium dichromate
(c) bleaching powder (d) sodium peroxide

25. Maximum covalency among the representative element is
limited to
(a) 6 (b) 7 (c) 8 (d) 9

26. Heavy water is made by
(a) dissolving salts of heavy metals in distilled water
(b) repeated distillation and condensation of water
(c) burning deuterium in oxygen
(d) by burning the heavier isotope of oxygen in hydrogen

27. The metallic carbide which reacts with water producing
methane is that of
(a) nickel (b) magnesium (c) boron (d) beryllium

28. Electromagnetic radiation with maximum wavelength is
(a) ultraviolet (b) radio wave (c) X-ray (d) infrared

29. Chlorine does not oxidize
(a) ferric ion (b) hydrogen (c) oxygen (d) stannous ion

30. Which one of the following pairs of elements does not illustrate
the diagonal relationship in the Periodic Table?
(a) Li and Na (b) Li and Mg (c) Be and Al (d) B and Si

31. Thallium shows different oxidation states because
(a) of the inert pair effect (b) it is amphoteric
(c) it is a d-block element (d) it is an f-block element

32. Oxygen readily reacts at ordinary temperature with
(a) N2O (b) NO (c) NO2 (d) N2O5

33. Law of definite proportion is to be modified on the basis of
(a) Atomic theory (b) The discovery of isotopes
(c) Avogadro's hypothesis (d) None of these

34. Such substances as readily form colloidal solutions in contact
with water are termed.
(a) hydrophilic colloids (b) hydrophobic colloids
(c) crystalloids (d) peptizing agents

35. The direct change from solid to gaseous state is referred to as
(a) deliquescence (b) efflorescence
(c) sublimation (d) dissociation

36. An open bulb containing air at 190C was cooled to a certain
temperature at which the number of moles of the gaseous
molecules increased by 25%. Then the final temperature is
(a) -22.40C (b) -32.40C (c) -39.40C (d) -42.50C

37. Uncombined hydrogen is found in
(a) acids (b) hydrogen peroxide
(c) natural gas (d) blast furnace gases

38. An unbalanced chemical equation is against the law of
(a) gaseous volumes (b) constant proportions
(c) conservation of mass (d) mass action

39. The Law of Reciprocal Proportion was postulated by
(a) Richter (b) Lomonosov (c) Lavoisier (d) Dalton

40. On heating a liquid, its viscosity
(a) increases (b) decreases
(c) remains same (d) reduces to zero

41. The atomic number of an element is 20. Its valency is
(a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4

42. The elements that form water-soluble compounds with the
alkali metals are found in the Periodic Table in group
(a) I (b) II (c) IV (d) VII

43. The carbonaceous gaseous fuel which does not contain any
hydrocarbon is
(a) LPG (b) blue gas (c) natural gas (d) gober gas

44. When two atoms combine, there occurs a rearrangement of
their
(a) molecules (b) nuclei (c) protons (d) electrons

45. The most abundant metal in earth's crust is
(a) aluminium (b) iron (c) sodium (d) calcium

46. The possible number of sub shells in n=3 energy level are
(a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4

47. Who suggested that every element has certain maximum
covalency depending upon its atomic number?
(a) Sidgwick (b) Pauling (c) Bohr (d) Thomson

48. The law of conservation of mass was postulated by
(a) Lovoisier (b) Lomonosov (c) Proust (d) both (a) and (b)

49. Which of the following elements does not exhibit allotropy?
(a) Arsenic (b) Tin (c) Silicon (d) Bromine

50. The number of moles of impure potassium chlorate of 75%
purity required to produce 24g of oxygen is
(a) 1 mol (b) 0.5 mol (c) 0.75 mol (d) 0.67 mol

Answers

1 C 11 B 21 A 31 A 41 B
2 B 12 D 22 D 32 B 42 D
3 A 13 C 23 A 33 B 43 B
4 C 14 C 24 A 34 A 44 D
5 D 15 C 25 B 35 C 45 A
6 C 16 B 26 C 36 C 46 C
7 C 17 C 27 D 37 C 47 A
8 C 18 C 28 A 38 C 48 D
9 B 19 A 29 A 39 A 49 D
10 B 20 B 30 A 40 B 50 D

No comments: