Breaking News

Loading...

Search This Blog

Loading...

Tuesday, January 25, 2011

CPMT Sample Paper Chemistry


1. Magnetic quantum number designates
(a) Size of orbitals
(b) Spatial orientation of orbitals
(c) Spin angular momentum (d) Orbital angular momentum

2. The hydrolysis of methyl formate in acid solutions has rate
expression rate = k[HCOOCH3][H+], the balanced equation being
HCOOCH3 + H2O ¾¾¾¾® HCOOH + CH3OH The rate law
contains [H+] through the balanced equation does not contain
[H+] because:
(a) more for convenience to express the rate law
(b) H+ ion is a catalyst
(c) H+ is an important constituent of any reaction
(d) all acids contain H+ ions

3. Isotonic solutions have same
(a) Vapour pressure (b) Molality (c) Molarity (d) Mole fraction

4. Change in the internal energy of one mole of Argon during
isothermal expansion is
(a) 100 cals (b) 140 cals (c) 1200 cals (d) zero

5. The shape of NH3 molecule is
(a) tetrahedral (b) pyramidal (c) trigonal planar (d) linear

6. A chemical system is in equilibrium. Addition of a catalyst would
result in
(a) increase in the rate of forward reaction
(b) increase in the rate of reverse reaction
(c) add a new reaction path
(d) increase the amount of heat evolved in the reaction

7. Which of the following is a heterogeneous mixture?
(a) Sand and Sugar (b) Smoke (c) Sand & Salt (d) All the above

8. The number of gram atoms present in 22.4 g helium is
(a) 2 (b) 2.1 (c) 5.6 (d) 11.2

9. Two electrons in an orbital are distinguished by
(a) Spin quantum number (b) Subsidiary quantum number
(c) Magnetic quantum number (d) Principle quantum number

10. Out of the following the most acidic is
(a) As2O3 (b) P2O3 (c) Sb2O3 (d) Bi2O3

11. White phosphorous contains
(a) P2 molecules (b) P6 molecules
(c) P4 molecules (d) P8 molecules

12. The appropriate current in amp/sec necessary to produce O2
gas at the rate of 10-3 litre per second is
(a) 1.723 (b) 0.1723 (c) 17.23 (d) 172.3

13. Iron is rendered passive when treated with:
(a) H2SO4 (2) HCl (c) H3PO4 (d) HNO3

14. The ionizing power of β-particle is ......... times more than that
of α-particles
(a) 10+2 (b) 10-1 (c) 10-2 (d) 10-4

15. Michalis Menten mechanism is related with
(a) thermodynamics of irreversible systems
(b) fugacity
(c) triple point
(d) kinetic analysis of enzyme catalyzed reactions

16. HVZ reaction is not given by
(a) HCOOH (b) C6H5COOH (c) Cl3.C.COOH (d) all the above

17. Electron transfer chain reactions are observed in
(a) cellular respiration (b) glycolysis
(c) digestion (d) all the above

18. Potassium crystallizes in a body centered lattice. Hence the
coordination number of potassium in potassium metal:
(a) zero (b) 8 (c) 6 (d) 4

19. The work done in changing one mole of water at 1000C to
steam at 1000C and one atmospheric pressure is given by
(a) 310 J (b) 31 J (c) 1300 J (d) 3100 J

20. Heavy water is
(a) water containing sulphates of Ca and Mg
(b) water containing heavy ions
(c) water at 40C
(d) D2O

21. The unit of specific conductivity is
(a) ohms cm-1 (b) ohms cm-2 (c) ohms-1 cm (d) ohms-1 cm-1

22. TiCl4 is readily hydrolyzed into
(a) TiO2 (b) Ti2O3 (c) TiO (d) [Ti(OH2)]

23. The number of ions formed when cupramonium sulphate
dissolved in water is
(a) one (b) two (c) four (d) zero

24. The shape of XeF2 molecule is
(a) tetrahedral (b) pyramidal (c) trigonal planar (d) linear

25. The rate of reaction is doubled for every 100 rise in
temperature. The increase in reaction rate as a result of
temperature rise from 100 to 1000 is:
(a) 112 (b) 512 (c) 400 (d) 614

26. LEUCO compound havig highest Pkb value among the following
is
(a) (CH3)3N (b) (CH3)2NH (c) CH3NH2 (d) NH3

27. The first ionization potential will be maximum for
(a) lithium (b) hydrogen (c) uranium (d) iron

28. When conc. HNO3 is heated with P2O5, it forms
(a) N2O (b) NO (c) NO2 (d) N2O5

29. In the metallurgy of iron, limestone is added to blast furnace,
the calcium on ends up in:
(a) slag (b) gange (c) calcium carbonate (d) calcium oxide

30. For a reaction in equilibrium
(a) there is no volume change
(b) the reaction has stopped completely
(c) the rate of forward reaction is equal to the rate of
backward reaction
(d) the forward reaction is faster than the reverse reaction

31. The total energy of the electron in hydrogen atom is
(a) Less than zero (b) Equal to zero
(c) Infinity (d) Greater than zero

32. GUN cotton contains
(a) glucose (b) pyrolyxin (c) α -amylose (d) cellulose trinitrate

33. The pH of an aqueous solution of CH3COONa will be
(a) 3 (b) 7 (c) 9 (d) 14

34. In square close packing the central sphere is in contact with
----- spheres in one layer
(a) 6 (b) 12 (c) 8 (d) 4

35. Proton is
(a) Alpha particle (b) Ionized hydrogen atom
(c) Doubly ionized helium atom (d) Ionized hydrogen molecule

36. The value of Van der Waals constant 'a' is the largest for
(a) O2 (b) NH3 (c) H2 (d) N2

37. Phorone is obtained by the condensation of
(a) 2 molecules of CH3-CHO (b) 2 molecules of CH3-CO-CH3
(c) 3 molecules of CH3-CHO (d) 3 molecules of CH3-CO-CH3

38. Water is a mixture of
(a) CO and H2 (b) CO2 and H2O
(c) CO and N2 (d) CO, H2 and N2

39. The product of atomic weight and specific heat for solid
elements in k cal / mol is
(a) 6.4 (b) 5 (c) 7.2 (d) 5.6

40. To a mixture of acetic acid and sodium acetate a further
amount of sodium acetate is added. The pH of the mixture:
(a) increases (b) decreases
(c) remains unchanged (d) not predictable

41. The enthalpies of elements in their standard states are taken
as zero. Hence the enthalpy of formation of a compound
(a) should always be negative
(b) should always be positive
(c) will be equal to twice the energy of combustion
(d) may be positive or negative

42. Joule - Thomson effect is zero in the case of
(a) Real gas (b) Permanent gas (c) Ideal gas (d) Non ideal gas

43. Acetaminophen is a
(a) analgesics (b) disinfectant (c) antipyretic (d) none of these

44. During the extraction of Fe, slag obtained is
(a) FeO (b) FeSiO3 (c) MgSiO3 (d) CaSiO3

45. 1 mole of hydrated CuSO4 contains
(a) 90 moles of water (b) 90 atoms of water
(c) 90 g of water (d) 9 g of oxygen

46. In fluorite structure, the arrangement of spheres is
(a) acc (b) hcc (c) hcp (d) ccp

47. The number of significant digits in 0.00002 and 20,000
respectively are
(a) 1 and 5 (b) 1 and 1 (c) 5 and 1 (d) 6 and 5

48. When Fe(OH)3 sol is added to As2S3 sol, then
(a) a new solution is formed (b) an emulsion is formed
(c) an zoetrope is formed (d) flocculation takes place

49. Boltzmann constant with respect to gas constant is
(a) Gas constant for 100 molecules
(b) Gas constant for 10 mole of gas
(c) Gas constant for 1 mole only
(d) Gas constant for 1 molecule only

50. The number of moles of solute present in 1000 ml of the water
and aqueous solution are respectively called
(a) Morarity & Morality (b) Morality & Molarity
(c) Normality & Molarity (d) Normality & Molality

Answers

1 B 11 C 21 D 31 A 41 D
2 B 12 C 22 A 32 D 42 C
3 C 13 D 23 B 33 C 43 C
4 D 14 C 24 D 34 D 44 D
5 B 15 D 25 B 35 B 45 C
6 C 16 D 26 D 36 B 46 D
7 D 17 A 27 B 37 D 47 A
8 C 18 B 28 D 38 A 48 D
9 A 19 D 29 A 39 A 49 D
10 B 20 D 30 C 40 A 50 B

No comments: