Breaking News

Loading...

Search This Blog

Loading...

Tuesday, January 25, 2011

CPMT Sample Paper Biology


1. The tusks of elephant are modified form of
(a) Canines (b) Incisors (c) Pre molars (d) Snout

2. Fluoride pollution mainly affects
(a) Teeth (b) Kidney (c) Heart (d) Brain

3. Hormones like thyroxine, adrenaline and melanin are formed from
(a) Tryptophan (b) Tyrosine (c) Proline (d) Glycine

4. Study of ultra-microscopic structure and interpretation of
biological events in terms of physico-chemical aspects is known
as
(a) Biochemistry (b) Cytology
(c) Radiation Biology (d) Molecular Biology

5. How many meiotic divisions are required to form 100 maize
grains?
(a) 50 (b) 125 (c) 25 (d) 100

6. Which is not a polysaccharide?
(a) Mannan (b) Aramylum (c) Sphingosine (d) Peptidoglycan

7. Vestigeal organ in python
(a) Eyes (b) Hind limbs (c) Fore limbs (d) Nostrils

8. Convergent evolution is illustrated by
(a) Dog fish and Whale (b) Rat and Dog
(c) Bacterium and Protozoan (d) Star fish and Cuttle fish

9. Cniodo blast are commonly found in
(a) Pelecipoda (b) Cnidaria (c) Heliozoa (d) Ctenophora

10. Kangaroo is a native of
(a) Africa (b) Australia (c) Mexico (d) Austria

11. Bundle of his is a network of
(a) Muscle fibres distributed throughout the heart walls
(b) Muscle fibres found only in the ventricle wall
(c) Nerve fibres distributed in ventricles
(d) Nerve fibres found throughout the heart

12. Which of the following sets belong to the same class
(a) Hydra, Jellyfish, cray fish (b) Bat, Pigeon, Whale
(c) Spider, Scorpion, Centipede (d) Whale, Otter, Kangaroo

13. Dinoflagellate are coming under
(a) Euglenophyta (b) Rhodophyta
(c) Pyrophyta (d) Chrysophyta

14. Which is the common character between all the mammals
(a) They are viviparous (b) They are herbivores
(c) They are carnivores (d) They have 7 cervical vertebrace

15. Protein part of enzyme is known as
(a) Apoenzyme (b) Co-enzyme (c) Co-factor (d) Holoenzyme

16. Nucleous was discovered by
(a) Fontana (b) Porter (c) Huxley (d) Robert Brown

17. Which of the following has no segmentation
(a) Hydra (b) Earth worm (c) Centipede (d) Cockroach

18. Trematodes include
(a) Planaria (b) Tape worm (c) Flukes (d) All the above

19. Which one of the following sequences was proposed by Darwin
and Wallace for organic evolution?
(a) Variations, natural selection, overproduction, constancy of
population size
(b) Overproduction, constancy of population size, variations,
natural selection
(c) Overproduction, variations, constancy of population size,
natural selection
(d) Variations, constancy of population size, overproduction,
natural selection

20. One of the following is not a true fish
(a) Dog fish (b) Pipe fish (c) Silver fish (d) Saw fish

21. Food capturing cell present in ctenophora
(a) Lasso cell (b) Cnidobalst (c) Pseudopodia (d) Filopodia

22. The basic unit of taxonomy is
(a) Genus (b) Species (c) Order (d) Class

23. Which mineral is essential for the activity of the enzyme nitrate
reductase?
(a) Molybdenum (b) Copper (c) Iron (d) Magnesium

24. The bonds that stabilize the coils and folds of three dimensional
form of protein are
(a) Hydrogen bonds (b) covalent disulphide binds
(c) ionic bonds (d) All the above

25. Name of Fritz Lipman is associated with
(a) DNA (b) ATP (c) Virus (d) Mitochondria

26. The adult are radically symmetrical but larva exhibit bilateral
symmetry in
(a) Echinodermata (b) Cephalochordata
(c) Hemichordata (d) Mollusk

27. Viruses are no more 'alive' than isolated chromosomes because
(a) both require the environment of a cell to replicate
(b) They both need food molecules
(c) They require both RNA and DNA
(d) They both require oxygen for respiration

28. Test tube baby means a baby born when
(a) It is developed in a test tube
(b) It is developed through tissue culture method
(c) The ovum is fertilized externally and thereafter implanted in
the uterus
(d) It develops from a non-fertilized egg.

29. Relationship of alge and fungi in a lichen where fungus makes
an upper role
(a) Amensalism (b) Commensalisms (c) Heliotism (d) Symbiosis

30. Birds and bats are good fliers. The bats differ from birds in
having
(a) Four chambered heart (b) Diaphragm
(c) Small brain (d) Wings

31. Which group of vertebrates comprises the highest number of
endangered species?
(a) Mammals (b) Birds (c) Fishes (d) Reptiles

32. Which one of the following is a coelenterate
(a) Sea urchin (b) Sea cucumber (c) Sea horse (d) Sea pen

33. The cell organelle connected with photorespiration is
(a) Peroxisomes (b) Glyoxysomes
(c) Sphaerosomes (d) Microsomes

34. Portuguese man of war (Physalia) is a
(a) Soldier of world war
(b) Sponge
(c) Solitary polymorphic coelenterate
(d) A polymorphic colonial coelenterate

35. Most appropriate term for life cycle of obelia
(a) Alternation of generation (b) Metagenesis
(c) Metamorphosis (d) Neoteny

36. Given below are four matching of an animal and its kind of
respiratory organ
(1) Silver fish - Trachea
(2) Scorpion - Book lung
(3) Sea squirt - Pharyngeal gills
(4) Dolphin - Skin
The correct matching are
(a) 1 & 2 (b) 2 & 4 (c) 3 & 4 (d) 1, 2 & 3

37. A rabbit shows resemblance with frog in
(a) Renal portal system (b) Dorsal tubular nerve cord
(c) Nucleated RBC (d) Oval RBC

38. During which phase of the cell cycle does the centrosome
replicate?
(a) Metaphase (b) Interphase (c) Telophase (d) Prophase

39. Digestive enzymes are generally found in
(a) Iysosome (b) Ribosomes (c) Peroxisome (d) Mitochondria

40. Proglottid is the segment of
(a) Leech (b) Flat worm (c) Taenia d) Neries

41. Cellular totipotency is demonstrated by
(a) All eukaryotic cells (b) Only bacterial cells
(c) Only gymnosperm cells (d) All plant cells

42. Which is the characteristic of phylum protozoa
(a) Cell membrane (b) Binary fission
(c) Contractile vacuole (d) Pseudopodia

43. Which one of the following is absent in autotrophic prokaryotic
cells?
(a) Chloroplast (b) Photosynthetic pigment
(c) Cytoplasm (d) Cell wall

44. The protein that binds te larger subunit of ribosome to the
endoplasmic reticulum is
(a) Ricin (b) Ribophorin (c) Ionophore (d) Ribozyme

45. Chromosomes with equal arms are said to be
(a) Telocentric (b) Metacentric
(c) Acrocentric (d) Sub-metacentric

46. The jungle edge is tangle of sun loving woody climbers called
(a) Twiners (b) Savannah (c) Pampas (d) Lianas

47. An animal with a haemocoel is
(a) Earthworm (b) Hydra (c) Sponge (d) Centiped

48. The resolving power of human eye is
(a) 50 microns (b) 10 microns (c) 100 microns (d) 1000 microns

49. Haemoglobin is a
(a) fibrous protein (b) chromoprotein
(c) phosphoprotein (d) nucleoprotein

50. Crossing over occurs during
(a) Diakinesis (b) Zygotene (c) Pachytene (d) Diplotene

Answers

1 B 11 B 21 A 31 A 41 D
2 A 12 D 22 B 32 D 42 D
3 B 13 C 23 A 33 A 43 A
4 D 14 D 24 D 34 D 44 B
5 B 15 A 25 B 35 B 45 B
6 C 16 A 26 A 36 C 46 D
7 B 17 A 27 A 37 B 47 D
8 A 18 C 28 C 38 D 48 D
9 B 19 C 29 C 39 A 49 B
10 B 20 C 30 B 40 C 50 C

No comments: